Sverige

Frisiska – en germansk språkgrupp

Frisiska kan snarare ses som en språkgrupp än ett enskilt språk. Anledningen till att frisiska kan betraktas som en språkgrupp är att det omfattar ett standardspråk, och ett antal dialekter som skiljer sig en hel del från standardspråket. Standardspråket kallas vanligtvis bara ”frisiska”, men det är egentligen det som är västfrisiska. Västfrisiska har cirka 350 000 talare och den varianten av frisiska talas främst i provinsen Friesland i Nederländerna. Standardspråket västfrisiska har stor närvaro i media, bland annat i radio och tv i Friesland. Dessutom ges där en kulturtidsskrift på frisiska ut, men frisiska får väldigt begränsat utrymme i dagstidningar. Utöver västfrisiska finns även dialekterna nordfrisiska och saterfrisiska. Det finns dessutom ett antal fristående dialekter, och dessa talas främst i de tyska delstaterna Schleswig-Holstein och Niedersachsen, men dessa dialekter har ett väldigt begränsat antal talare. Som språkgrupp har frisiska nästan en halv miljon talare, och majoriteten av dessa talar alltså västfrisiska. Frisiska lärs ut på skolor, då främst i Friesland vid sidan om nederländska.

På vår översättningsbyrå arbetar vi med frilansöversättare och de är verksamma över hela världen. Således kan vi erbjuda högkvalitativ översättning och lokalisering från och till frisiska till ett bra pris, med korta ledtider. Vi har frisiska översättare i såväl Tyskland som Nederländerna, vilket gör att vi kan erbjuda översättning och lokalisering till samtliga dialekter och språkvarianter. Då vi ställer höga krav på våra översättare så producerar vi enbart kvalitetsöversättningar inom flertalet ämnesområden. Behöver ni hjälp med frisisk översättning? Kontakta oss på Snabböversättare så hjälper vi er mer än gärna.

Frisisk språkhistoria

Fornfrisiska hade ett nära släktskap med fornengelskan, och de båda språken hade därför mycket gemensamt. Detta nära släktskap ser man dock inte många spår av i dagens engelska eller frisiska. Numera är det främst nederländska som påverkar frisiska, och då särskilt västfrisiskan. Man ser främst denna påverkan i form av den höga frekvens med vilken man ser översättningslån i västfrisiska. För de nordfrisiska dialekterna ser man dock inte lika stor påverkan från nederländskan, utan där har danska och lågtyska haft större inflytande.

Trygghet och expertis

Översättningsbyrån Snabböversättare garanterar en översättning av högsta kvalitet. Översättaren som bearbetar era texter, väljs noga ut av våra projektledare i förhållande till uppdragets karaktär.

Vi anlitar enbart översättare med målspråket som modersmål och tidigare erfarenhet inom det, för översättningen, aktuella ämnesområdet.

Teknisk manual eller årsredovisning från svenska till frisiska

Behöver ni översätta en teknisk manual från svenska till frisiska kan ni vara säkra på att översättaren som bearbetar texterna är sakkunnig inom det aktuella tekniska området.

Eller behöver ni översätta en årsredovisning från svenska till frisiska? Då garanterar vi att översättaren har rätt ekonomisk kompetens.

Vår översättningsbyrå har kompetensen och kapaciteten att hantera alla typer av filformat och för mycket stora filer har vi tillgång till en FTP-server där ni enkelt kan ladda upp era dokument.

Offert inom 24 timmar

Skicka in de texter ni vill ha översatta via e-post eller formuläret så återkommer vi med ett prisvärt erbjudande inom ett dygn. Vi erbjuder kvalitetssäkrade översättningar till rimliga priser och ledtider. Vi har även en tjänst där du kan få offert eller göra en beställning direkt. Klicka bara på knappen uppe till höger så guidas du vidare!

Kontakt

Ring gärna oss så besvarar vi era frågor och skräddarsyr er översättning utifrån era behov, önskemål och förutsättningar. Så många nöjda kunder kan inte ha fel! Varmt välkomna att kontakta oss redan idag för en prisvärd översättning av era texter.