Sverige

Översättningsbyrå för gäliska

Gäliska, från engelska Gaelic, avser de keltiska öspråken skotsk gaeliska i Skottland, iriska på Irland och det nu akut hotade manx (manniska) på ön Man.

Vår översättningsbyrå utför översättningar till och från olika gäliska språkvarianter. Längst ner på sidan finns länkar till olika exempel på språkkombinationer vi kan erbjuda våra översättningstjänster inom.

Klicka er gärna vidare för att läsa mer om vilka tjänster vi kan hjälpa er med.

Betydelsen av ordet gäliska

Iriska och manx benämns ofta som irisk gäliska respektive mannisk gäliska. Dessa termer är ofta onödiga eftersom namnen iriska respektive manx/manniska endast refererar till dessa språk.

Att använda termen irisk gäliska är idag inkorrekt då språket är erkänt som ett av EU:s officiella språk under namnet iriska.

Annat gäller för skotsk gäliska. Här kan man inte använda termen skotska på samma sätt. Förvirring uppstår lätt på grund av de germanska språken lågskotska och lallans.

Översättning från engelska till gäliska

Lokalisering är en av våra styrkor som översättningsbyrå. Med det menas att man anpassar översättningen efter käll- och målspråk, geografiskt område, målgrupp och andra behov.

Vi erbjuder översättningar av högsta kvalitet till rimliga priser. Vi hjälper er översätta era engelska texter till gaeliska (gäliska).

Gäliska översättare

Med lokalisering och ett kostnadseffektivt arbetssätt kan vi pressa priserna på marknaden. Vi har tillgång till gäliska översättare med spetskompetens inom varierande inriktningar.

Ni har en stor trygghet i att ha en och samma kontaktperson under hela processen och ni kan alltid ringa oss om ni har frågor. Vi jobbar i team och det finns alltid någon som är insatt i just ert ärende.

Språkhistoria gäliska

Gäliskan är historiskt sett gälernas språk. Språket kom till Skottland från Irland mellan år 300 och 600 e.Kr. med irländska nybyggare som på latin kallades scotti.

Skotsk gäliska, tidigare höglandsskotska, kallas ofta enbart gäliska. Det är det keltiska språk som talas i Skottland, främst i höglandet och på Hebriderna.

Det finns drygt 60 000 som talar språket och idag är skotsk gäliska ett officiellt språk i Skottland.

Gäliska då och nu

Ett gäliskt släktskapsträd skulle se ut enligt nedan:

  • Goideliska
  • Primitiv iriska, Gaeilge Ársa, talat för 2 000 år, utvecklades till:
  • Forniriska, An tSean-Ghaeilge, 700-900 AD, utvecklades till:
  • Medeliriska, Mhéan-Ghaeilge, medeltid, utvecklades till:
  • Klassisk gäliska, Gaeilge Chlasaiceach, 1300-1600, utvecklades till:
  • Iriska, även kallat irisk gäliska eller Nua-Ghaeilge
  • Skotsk gäliska, även kallat enbart gäliska
  • Manniska, även kallat manx

Glasgow har idag en gäliskspråkig skola (Sgoil Ghàidhlig Ghlascu) som täcker hela grundskoleutbildningen. På Kap Bretonön, i provinsen Nova Scotia vid Kanadas östkust, upplever språket en kulturell renässans.

Vår översättningsbyrå erbjuder kvalificerade översättningar till och från gäliska. Vi har specialiserade översättare med gäliska som modersmål inom de flesta områden.

Översättningar från svenska till gäliska

Vi har kompetensen om de lite mer ovanliga språken och språkvarianterna.

Anlita översättningsbyrån Snabböversättare för prisvärda kvalitetsöversättningar från svenska till gäliska.

Gaeliska översättare

Gaeliska är en annan stavning för gäliska och kommer av engelskans Gaelic. Vi har översättare med gaeliska som modersmål och expertis inom olika områden. Vi behovsanpassar er översättning utifrån geografiskt område och målgrupp.

Offerterbjudande

Maila era textfiler så analyserar vi materialet och återkommer med ett prisvärt erbjudande.

Få konkurrerande översättningstjänster kan matcha de låga priser vi har. Tack vare frilansande översättare runt om i olika regioner kan vi leverera kvalitetsprodukter snabbt och till förmånliga priser.

Ring oss

Våra projektledare svarar gärna på era frågor och berättar mer om hur vi arbetar. Välkomna att ringa oss så skräddarsyr vi er gäliska översättning efter era önskemål.