Sverige

Översättningsbyrå för baskiska

Baskiska är ett isolatspråk. Det talas av drygt en miljon människor främst i Baskien i norra Spanien och sydvästligaste Frankrike.

Vi erbjuder kvalitetsöversättningar till och från baskiska. Vi har många års erfarenhet av översättningar till och från olika isolatspråk.

Baskiska översättare i olika regioner

Batua är namnet på den officiella standardbaskiskan. Den grundas på dialekter som talas i Lapurdi och Gipuzkoa i centrala Baskien. Dialekterna är i det stora hela lätt att förstå sinsemellan.

Men de som talar den västliga dialekten i Biscaya och den östligaste i Zuberoa har något svårare att förstå varandra.

Vi har baskiska översättare som har kunskap om de olika dialekterna i Frankrike, Spanien, Baskien, Navarra, Iparralde. Hos oss får ni en lokaliserad översättning till eller från baskiska.

Översättning från engelska till baskiska

Turismen i Baskien är på stark framfart. Här finns möjligheter att göra affärer för resebolag och turistbyråer.

Vi hjälper er med översättningar mellan engelska och baskiska.

Affärsöversättningar

Stål-, tillverknings-, fiske- och skogsindustrin är andra områden där det finns behov av översättningar mellan engelska och baskiska.

Vi hjälper gärna till i er korrespondens till och från baskiska. Kontakta oss så diskuterar vi fram den projektlösning som passar er text och målgrupp bäst!

Språkhistoria – baskiska

Baskiskan är idag det enda icke-indoeuropeiska språket i västra kontinental-Europa. Språket är också det enda isolerade språket i hela Europa – ett isolatspråk.

Andra språk i övriga Europa som inte tillhör den indoeuropeiska språkstammen är: ungerska, finska, estniska och några få andra mindre språk.

Dialekter och språk

Inom baskiskan brukar språkvetarna urskilja sju baskiska huvuddialekter i olika regioner. Här nedanför kan ni se vilka.

Spanien

  • Biskaya
  • Gipuzkoa
  • Álava (idag utdöda)
  • Navarriska

Frankrike

  • Laburdinska
  • Neder-navarriska
  • S(o)uletinska

Dessa sju kan i sin tur delas upp i minst 25 underdialekter. Dialekterna delas in efter de tidigare provinserna. Språket skiljer sig inte särskilt mycket mellan de olika varianterna men skillnader finns. Sulentiskan är den dialekt som skiljer sig mest från övriga varianter.

Översättning från svenska till baskiska

Baskiskan är ett språk som inte har en övergripande språkfamilj. Det är ett unikt isolatspråk och få översättningsbyråer kan erbjuda översättningstjänster till och från baskiska.

Men vi samarbetar med kompetenta översättare med baskiska som modersmål. Vi kan översätta era texter mellan svenska och baskiska.

Ett grammatiskt unikt språk

Grammatiskt sett är baskiskan unik på flera sätt, åtminstone för Europa. Hjälpverb anpassar sig inte bara till subjektet i meningen, som i svenska, utan till alla objekt som direkt eller indirekt knyts till det.

I Europa böjer man bara verb på detta sätt i baskiskan, ungerskan och några få språk kring Kaukasus. Mycket har förändrats under tidens gång och idag är det standard att lära sig alla skolämnen på baskiska. Detta har stabiliserat språket som inte längre är utrotningshotat.

Offert för en svensk-baskisk översättning

Vi översätter era svenska texter till baskiska. Mejla era filer så beräknar vi kostnaden för er textöversättning och återkommer med ett offerterbjudande så fort som möjligt. Vi har även en tjänst där du kan få offert eller göra en beställning direkt. Klicka bara på knappen uppe till höger så guidas du vidare!

Vill ni ha en kvalitetsäkrad översättning som kan levereras snabbt och dessutom till ett rimligt pris ska ni anlita oss! Vi pressar priserna utan att tumma på den höga kvaliteten.

Mer information

Kontakta oss om ni vill veta mer om vilka tjänster vi kan erbjuda. Tillsammans med er skräddarsyr vi översättningen efter era önskemål.