Snabb
översättare
Kundens behov - Vårt fokus
Kundens behov - Vårt fokus

L'Ocean 0 Grafic, Valencia, Spanien.

Begär gärna en offert genom att bifoga era texter i ett mail så återkommer vi med ett förmånligt erbjudande.

Översättning till valencianska

Spanien är ett land som innehåller en många olika dialekter och helt egna språk. Den spanska som är mest utbredd heter kastilianska.

I Valencia, en region i Spanien som ligger på den pyreneiska halvöns östkust, talas en speciell sorts spanska – katalanska.

Valencianskan är en dialekt inom katalanskan, med många egenheter. Här berättar vi om några av dessa.

Ett språk för landsbygden

Det finns ungefär två och en halv miljoner människor som talar valencianska, och de flesta av de bor i regionen Valencia.

I Valencia, och i ännu större utsträckning Alicante, talar många kastilianska till vardags men i regionen Valencia existerar valencianskan och kastillianskan sida vid sida och skyltningen här är tvåspråkig.

Det är även en rättighet att kunna få undervisning på valencianska. Alla offentliga dokument skrivs på både valencianska och kastilianska.

Fonologi – skillnader i ljud

Fonologiskt, alltså hur ord uttalas, skiljer sig valencianskan från katalanskan på vissa punkter. Valencianskan innehåller exempelvis så kallade vokalharmonier, som inte finns i andra katalanska dialekter.

Det innebär att vokalerna i ett ord samspelar med varandra på ett bestämt sätt. Det kan vi i Sverige känna igen från finskan, där ord antingen innehåller vokalerna äöy eller aou.

Vokaler från de två grupperna kombineras aldrig med varandra, däremot kan vokalerna e och i kombineras med vilken som helst av de andra grupperna. På ett liknande sätt skapas en viss melodi i valencianskan, eftersom vissa vokaler beter sig på ett visst sätt i kombination med andra vokaler.

Vad som också utmärker valencianskan från den vanliga katalanskan är att konsonanterna b och g uttalas som β respektive ɣ. Detta sker i vissa fall i katalanska, men utan undantag i valencianskan.

Valencianska översättare

Valencianskans position som språk är omdiskuterad – är det en dialekt eller ett eget språk? I den frågan tar vi på översättningsbyrån Snabböversättare inte ställning, men vi tar hänsyn till de skillnader som faktiskt finns mellan katalanska och valencianska, och förser våra kunder med korrekta översättningar.

Vi har valencianska översättare inom alla ämnesområde, alltid med målspråket som modersmål och specialkompetens inom ert specifika ämnet – allt för att kunna erbjuda högsta kvalitet till konkurrenskraftiga priser.

Offertförfrågan

Ta reda på vad er översättning kostar genom att skicka era textfiler till oss i ett e-postmeddelande så återkommer vi snarast möjligt med en specifikation.

Har ni några frågor om översättningar till eller från valencianska, kontakta oss för mer information så hjälper vi er vidare!

2016-06-16T13:30:24.0730799Z
Cecilia Henriksson
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Kontakta Cecilia via e‑mail
American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 42 översättare fick vi 5,0 poäng av 5 möjliga.