Valencias flagga.

Behöver ni en valenciansk översättning? Fyll i formuläret eller maila oss er text så återkommer vi med ett offerterbjudande!

Språkhistoria – valencianska

Valencia – på valencianska: València, Comunitat Valenciana eller País Valencià – är en autonom region i Spanien. Huvudstad är Valencia och regionen består av tre provinser: Castellón (Castelló), Valencia (València) samt Alicante (Alacant).

Kungadömet Valencia

Regionen Valencia av idag har sitt ursprung i kungadömet Valencia, grundat år 1233. Det var ett fritt land inom den aragoniska kronan fram till år 1707.

Då avskaffade den bourbonske kungen av Kastilien och Aragonien konstitutionen, språket och lagarna inom kungadömena för att underordna dessa den kastilianska strukturen. Han skapade ett gemensamt kungadöme – Spanien.

Den officiella flaggan i regionen har fem röda streck på gul botten och en guldkrönad blå kant. Det rödgula symboliserar La senyera, den heraldiska symbolen för kungen av den aragoniska kronan.

Översättningar till valencianska – llengua pròpia

Valencias två officiella språk är kastilianska (spanska) och valencianska även om den spanska konstitutionen kräver att spanska medborgare i Spanien ska kunna spanska så har valencianskan ett särskilt skydd som den autonoma regionens eget språk – llengua pròpia.

Valencianska (valencià) är den varietet av katalanska som talas i regionen. Eftersom det är officiellt språk i denna region är alla vägnamn och skyltar på valencianska (och spanska). Alla har rätt att använda sig av språket i officiella sammanhang: radio, TV, kontakt med myndigheter och tidningar.

Geografi

I Valencia är språket viktigt, men ju längre söder ut man kommer desto mindre valencianska hör man. I Alicante (söder om Valencia) talar de allra flesta spanska (kastilianska) dock med vissa valencianska ord (Alacantí) vilket kan verka konstigt för dem som kommer utifrån. På landsbygden däremot talar de flesta fortfarande valencianska.

2017-12-29T15:01:32.4981458Z

Cecilia Henriksson
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Female83950
customer service
American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 55 översättare fick vi 4,8 poäng av 5 möjliga.