Japansk text från 1789.

Vi erbjuder översättningar till och från japanska.

Japansk språkhistoria

Japanska talas av ungefär 127 miljoner människor runt om i världen, framför allt i Japan, men även av japanska emigranter i hela världen.

Japanska tillhör de agglutinerande språken med ett komplext system av artighetsformer som uttrycks av de olika hierarkierna inom det japanska samhället och den relativa ställningen till deras samtalspartner.

Japanska och kinesiska

Den japanska vokabulären har påverkats mycket starkt av det kinesiska språket under de senaste 1 500 åren. Japanska skrivs som en blandning mellan kanji – de tecken som har övertagits av kinesiskan – och stavelseskrifterna hiragana och katakana.

De japanska språkens ursprung är dock hittills höljt i dunkel. Det finns en mängd släktskap och likheter mellan japanska och andra språk.

De vanligaste teorierna är att japanska:

  • är besläktat med utdöda språk som tidigare talades i Korea och i Manchuriet
  • är besläktat med koreanska
  • tillhör de altaiska språken, dit även mongolska, tungusiska och turkiska hör

Geografisk utbredning av japanska

Under tiden för den japanska ockupationen av Korea, Taiwan och delar av Kina samt olika Stillahavsöar, tvingades invånarna i dessa områden lära sig japanska. Än idag talar en många där japanska utöver ländernas egentliga språk.

De japanska emigranterna runt om i världen talar ofta japanska som förstaspråk. De flesta japanska emigranterna återfinns i Brasilien, Australien och USA, framför allt Kalifornien och Hawaii. Andra generationens utvandrare talar däremot sällan flytande japanska.

2017-12-29T15:53:30.1188767Z

Maria Norgren
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Female83950
customer service
American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 52 översättare fick vi 4,9 poäng av 5 möjliga.