Palatset i Tashar.

Palace Tashar i Fars, Iran. Vi erbjuder översättningar till och från persiska.

Persisk språkhistoria

Persiskan har en flera tusen år dokumenterad språkhistoria. Fārsi som persiska oftast kallas är etymologiskt besläktat med Pārsa som är namnet på Irans kärnland, den nutida provinsen Fārs i södra Iran.

Iranierna har sedan urminnes tider kallat sitt land för Irān – ”de ädlas land”. I höglitterära sammanhang benämns persiska som pārsi.

Dialektala skillnader

Persiska talas av närmare 120 miljoner människor. 80 miljoner av dessa är iranier. I Afghanistan och Tadzjikistan kallas språket inte fārsi (persiska) utan dari respektive tājik.

Skillnaden mellan dessa kan liknas vid de engelska dialekter som talas i England, Skottland och Irland. Så visst är det skillnad! I Sverige talas persiska av 120 000 personer. Det är mer än 1 % av den svenska befolkningen.

Persiska låneord i svenskan

Det persiska inflytandet märks tydligt världen över. Exempel på persiska låneord i svenskan är: arsenik, balkong, basar, budget, orange, paradis, post, punsch, pyjamas och socker.

Offerterbjudande

Begär en offert genom att mejla era texter till oss så återkommer vi med ett konkurrenskraftigt erbjudande så fort som möjligt.

Kontakt

Ring 08-58 09 78 77 om ni vill fråga något eller ha mer information. Ni kan mejla direkt till en av våra projektledare via visitkortet här nedanför om ni hellre vill det.

2016-07-11T07:41:05.1172367Z

Cecilia Henriksson
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Female83950
customer service
American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 52 översättare fick vi 4,9 poäng av 5 möjliga.