Snabb
översättare
Kundens behov - Vårt fokus
Kundens behov - Vårt fokus

British square, Zagreb.

Zagreb, Kroatien. Maila gärna era texter eller fyll i formuläret och begär en offert. Vi översätter till och från kroatiska åt privatpersoner och företag.

Kroatiska och dess språkhistoria

Det kroatiska språket ligger nära serbiska och bosniska. Tillsammans med slovenska utgör de sydvästslaviska språkstammarna. Bulgariska och makedonska tillhör den sydöst slaviska språkstammen.

Om man talar om de två stammarna tillsammans benämns dessa ofta som de sydslaviska språken.

Språkreform

Kroatiskan använde sig till en början av det glagolitiska alfabetet och senare det så kallade bosnisk-kyrilliska alfabetet. Slutligen övergick de helt till latinsk skrift.

En språkreform 1830 var grunden till det nuvarande kroatiska alfabetet som består latinska bokstäver efter tjeckisk modell. Bokstäverna Dž, Nj och Lj, så kallade digrafer, infördes även i alfabetet. Digraferna ska ses som enskilda bokstäver och ska alltid skrivas tillsammans. Bokstaven Đ tillkom lite senare till alfabetet.

Fonetik och alfabet

Det kroatiska alfabetet ser ut så här:

A B C Č Ć D Dž Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž

Kroatiskan använder sig av fonetisk skrift. Man stavar alla ord precis som de uttalas. Detta var en språkreform som standardiserades i Serbien och Kroatien under 1800-talet.

Serbiska texter skrivs med det kroatiska alfabetet i de fall man vill använda ett latinskt alfabet istället för det kyrillisk-serbiska alfabetet.

Offert

Översättningsbyrån Snabböversättare har lokaliserade översättare med spetskompetens inom alla områden. Hos oss får ni en kvalitetsprodukt till konkurrenskraftiga priser.

Begär er offert genom att fylla i formuläret. Har ni flera dokument kan ni skanna in och skicka dessa via e-post. En projektledare ser över underlaget och återkommer så snart som möjligt med en kostnadsfri specifikation.

Har ni frågor eller behöver mer information? Under sidan Kontakt finns våra telefonnummer. Ring så hjälper vi er vidare! Välkomna!

2017-12-29T15:50:49.9288593Z
Maria Norgren
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Kontakta Maria via e‑mail
American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 42 översättare fick vi 5,0 poäng av 5 möjliga.