Karta över persisktalande länder.

Vi utför översättningar till och från farsi.

Språkhistoria – farsi

Letar du information om farsi i Sverige kan du klicka här.

Farsi, parsi eller persiska är ett och samma indoeuropeiska språk men är olika benämningar i Iran (Persien). Där kallas persiska för parsi eller farsi.

Språket har influerats av många andra länder i Asien såsom Indien, Turkiet och Armenien.

Språkformer

Dari (fârsi dari) är en språkform så nära besläktad med standardpersiskan att den betraktas som en persisk dialekt i Afghanistan. Skillnaden mellan farsi och dari är jämförbara med rikssvenska och finlandssvenska.

Tadzjikiska är officiellt språk i Tadzjikiskan. Språket använder kyrilliska alfabetet och har en annan struktur, speciellt när det gäller vokalerna. Här kan man göra liknelsen mellan svenska och norska.

Farsi – ett världsspråk

De olika språkgrupperna talas även i Uzbekistan, Qatar, Förenade Arabemiraten och Irak. Exilgrupper av iranier och afghaner har fört språken vidare till USA, Kanada, Västeuropa och i Sverige talas persiska av omkring 120 000 personer.

Språkets spridning utanför Iran beror till stor del på emigration från Iran. Anledningen är den oroliga sociala, politiska och religiösa situationen i landet. Många europeiska språk har persiska låneord. Sjal, schack, kebab och paradis är några exempel.

Då och nu

Det persiska språket har haft flera icke-iranska och iranska alfabet genom historien. Ett av de äldsta är kilskriftstecken. Farsi som språk har förändrats och utvecklats med expansionen av det persiska riket. Olika kulturer och folk har påverkat det persiska alfabetets natur.

Fornpersiska och nypersiska skiljer sig från varandra ungefär som fornisländska skiljer sig från svenska där skillnaderna ligger i vokalernas fonetik.

Kontakt

Ring gärna 08-44 68 58 87 och prata med oss om ni har några frågor eller funderingar kring er översättning. Vi hjälper vi er vidare! Kontakta oss idag för en skräddarsydd och behovsanpassad översättning av högsta kvalitet.

2018-02-07T15:30:46.5294487Z

Cecilia Henriksson
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Female83950
customer service
American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 53 översättare fick vi 4,9 poäng av 5 möjliga.