Makedoniens flagga.

Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa er med översättning till makedonska

Makedonska språkets historia

Det makedonska språkets historia och kamp för erkännande, är lång och brokig. Vi på Snabböversättare sammanfattar här lite kortfattad språkhistoria om makedonska

Språket tillhör den östra gruppen av sydslaviska språk, som innefattar länderna i balkanregionen.

Den geografiska plats som idag heter Makedonien har under historiens gång tillhört olika riken.

Kamp för erkännande

Under lång tid nekades makedonskan att kallas ett eget språk. Anledningen var att den inte ansågs tillräckligt säregen för att klassificeras som eget språk. Den räknades istället som en dialekt av bulgariska eller serbiska.

Makedonskan är besläktad med dessa språk och makedonier, serber och bulgarer kommunicerar lätt med varandra på sina egna språk. Men att hävda att det inte finns någon skillnad däremellan vore detsamma som att säga att svenska är en dialekt av norska eller danska.

Jugoslaviens upplösning

Efter att Jugoslavien börjat upplösas, utropade sig Makedonien till en självständig stat 1991 och makedonskan stod nu ohotad som officiellt förstahandsspråk.

Idag talas språket av cirka fyra miljoner människor världen över. Hälften av dessa bor i Makedonien och resten finns världen över, med stora diasporasamhällen i USA och Australien.

Översättning till makedonska

På översättningsbyrån Snabböversättare arbetar vi med att förse våra kunder med exakta översättningar till och från makedonska.

Tveka inte att kontakta oss om ni har frågor eller funderingar kring er översättning.

2016-07-08T13:27:09.0609805Z

Maria Norgren
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Female83950
customer service
American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 52 översättare fick vi 4,9 poäng av 5 möjliga.