Snabb
översättare
Kundens behov - Vårt fokus
Kundens behov - Vårt fokus

Pallrobot fallstudie: Intelligent terminologiarbete vid översättning av robotens programvara

Erwin Vroom, en av våra många projektledare.

Har ni frågor om pallrobotar så tveka inte att kontakta oss.

Tekniska översättningar är en del av Erwin Vroom’s dagliga verksamhet. Den erfarne projektledaren sköter om en av våra kunder inom pallindustrin. Företaget tillverkar robotar som används för lastning och lossning av pallar och dessa robotar kontrolleras av en speciell programvara. Vår kund behövde en översättning av termer för programvarans kontroller och vi fick en lista med mycket specifika termer för pallindustrin men utan någon kontext. De skulle översättas från holländska till engelska, ryska, polska och franska.

Andra översättningsbyråer misslyckades med att hantera det tekniska språket

Varje teknisk sektor baseras på ett speciellt språk – dess särskilda fackspråk. Liksom medicin eller marknadsföring har pallindustrin också sina egna namn och termer som en lekman kanske inte förstår. Detta var även problemet för vår kund som efter flera försök med andra översättningsbyråer slutligen kom till oss. Detta berodde på att andra översättningsbyråer inte kunde pallbranschens tekniska språk ordentligt.

Liten pallrobot

Pallrobotar finns i alla möjliga storlekar och utseenden.

Hur vi sätter ny standard inom pallindustrin med terminologiarbete

Ett sätt att översätta villkoren var att infoga översättningen i ett Excel-ark. Ett annat val var att upprätta det som kallas TM, översättningsminne, som kunden valde. Att upprätta en termdatabas av detta slag har många fördelar. Det sparar inte bara tid vid översättningen utan försäkrar konsekventa översättningar – även vid översättning till flera språk. Erwin Vroom kunde också dra nytta av att vi är ett internationellt företag.

I Tyskland tar vi hand om European Pallet Association e.V. (EPAL), paraplyorganisationen för tillverkare och reparationsföretag för EUR-pallen. Med tillgång till termdatabaser i den tyska pallindustrin har vi kunnat göra det lättare för våra kunder att sälja sina maskiner på den tyska marknaden.

Vi har därför även satt standarden för pallindustrin, som hittills knappt haft några fullt utvecklade termdatabaser för jämförelsevis mindre språk i internationella sammanhang, till exempel holländska.

Engagerade projektledare

Erwin Vroom har många års erfarenhet, inte bara inom projektledning utan även inom detaljhandeln. Det var här han var tvungen att ta itu med effektiv lastning av lastpallar på en daglig basis. Tack vare sitt intresse för teknik och hans studie av mikroelektronik kan han förstå den komplexa verksamheten med pallrobotar.

2018-04-23T09:17:29.9726530Z
Maria Norgren
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Kontakta Maria via e‑mail
American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 50 översättare fick vi 5,0 poäng av 5 möjliga.