Snabb
översättare
Kundens behov - Vårt fokus
Kundens behov - Vårt fokus

Det kinesiska tecknet för vinter

Det kinesiska tecknet för vinter. Vi har kompetensen för översättningar till och från olika kinesiska språkvarianter.

Kinesiska – ett skriftspråk men flera talspråk

För er som behöver översätta en text till kinesiska presenteras här några grundläggande fakta som kan vara bra att känna till.

Dialektala kinesiska språkvarianter

Vi på översättningsbyrå Snabböversättare får uppdrag gällande översättning till kinesiska varje vecka.

Det finns flera spännande skillnader mellan kinesiska och det svenska språket.

Kinesiskans skrift- och talspråk förhåller sig väldigt fritt till varandra. Det finns ett flertal dialekter som är så olika varandra att någon från västra Kina förmodligen inte förstår vad en kines från kustområdena säger.

Skriftspråket är dock detsamma i hela landet vilket gör att kineserna kan kommunicera med varandra i skrift utan problem. Det är inte ljudhärmande på samma sätt som latinska bokstäver utan består istället av en mängd symboltecken.

Om det latinska alfabetet varit uppbyggt på samma sätt hade en svensk kunnat skriva brev till en tysk utan problem men troligtvis inte förstått det talade tyska språket.

Om mandarin

Den största talade dialekten i Kina är mandarin. Den talas främst i norra och sydvästra Kina. I området runt Peking talas en variant av mandarin.

Även skriftspråket har tidigare haft lokala skillnader men sedan femtiotalet ser det i princip likadant ut över hela det kinesiska fastlandet.

På öarna Hongkong, Macao och Taiwan tillämpas dock en äldre, mer komplicerad form av skriftspråket.

Snabböversättare har kompetenta kinesiska översättare

Har ni planer på att låta översätta en text till kinesiska är det viktigt att veta om målgruppen finns på det kinesiska fastlandet eller på någon av öarna vid kusten.

Det finns en politisk strävan att göra det kinesiska talspråket mer enhetligt för att förenkla människors kommunikation med varandra.

Utgångspunkten är mandarindialekten men eftersom arbetet går långsamt kommer regionala skillnader finnas länge än. Den som planerar att lära sig kinesiska och resa runt i landet gör alltså bäst i att ta med sig papper och penna.

Kontakta oss

Behöver ni råd om hur ni ska tänka vid en översättning till kinesiska får ni gärna kontakta våra projektledare. Ni hittar alla adressuppgifter under fliken Kontakt.

Offerterbjudande för en kinesisk översättning

Vill ni veta vad era dokument kostar att översätta? Bifoga era textfiler i ett mejl så analyserar vi textmaterialet och återkommer till er med ett förmånligt offerterbjudande.

2016-06-14T13:58:53.1540402Z
Maria Norgren
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Kontakta Maria via e‑mail

Även i dessa svåra tider med covid-19 står vi klara att utföra era översättningar på ett ansvarsfullt sätt. Vi finns tillgängliga per 08-58 09 78 77 och e-post.

American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 42 översättare fick vi 5,0 poäng av 5 möjliga.