Snabb
översättare
Kundens behov - Vårt fokus
Kundens behov - Vårt fokus

Belgiens flagga

Begär en offert för en översättning till eller från belgisk franska genom formuläret eller bifoga era textfiler i ett mail så återkommer vi med en prisvärd offert snarast möjligt.

Översättningsbyrå för belgisk franska

– Tu viens avec?
belgisk franska betyder frågan, ”kommer du med?”. En fransos skulle inte förstå eftersom samma fråga skulle på fransk franska skulle formuleras:
– Tu m'accompagnes?

Här förklarar vi de största skillnaderna mellan klassisk franska och belgisk franska.

Belgien – ett land med tre språk

Belgien har tre officiella språk: nederländska, tyska och franska. Belgisk franska bär tydliga spår av de andra språkens influenser, särskilt nederländskan.

Detta märks dels i den belgiska franskans grammatik, då ordföljden är mer germansk än latinsk.

Som exempel kan vi använda uttrycket: Det drar här

Den belgiska franskan använder alltså en ordföljd som är mindre komplicerad för oss skandinaver.

Influenser från andra språk

Ordförrådet är också påverkat av de andra språken och det förekommer många engelska och nederländska låneord i språket. På belgisk franska säger man septante för ”sjuttio” och nonante för ”nittio”.

På franska säger man soixante-dix (sextio-tio) och qautre-vingt-dix (fyra-tjugo-tio). Ett annat exempel är belgiska ordet ”sûr” vilket betyder ”sur”, men på franska har samma ord innebörden ”säkra”.

De ovanstående orden har utvecklats genom naturligt samspel mellan språken men det finns också medvetet konstruerade skillnader.

I traditionell franska blir ord böjda efter genus och alla yrken har ett kön. Till exempel är läkare "docteur" är ett maskulint ord. I Frankrike finns ingen feminin motsvarighet till yrkesnamnet.

Men i Belgien finns det en lag som säger att det ska finnas både en maskulin och en feminin form. Här kan man alltså säga doctoresse och syfta på en kvinnlig läkare.

Översättningsbyrå belgisk franska – lokalisering

Våra belgisk-franska översättare på Snabböversättare lägger stort fokus på att kunna leverera korrekta översättningar.

Även om de två formerna av franska kan tyckas lika är vi noggranna, uppmärksamma och respektfulla inför de skillnader som finns mellan språken.

Att ha kunskap om differenserna i de olika språken och dialekterna kallas lokalisering. Vi har expertisen i form av våra modersmålsöversättare med spetskompetens inom de flesta marknadsområden.

Offert

Begär en offert för era belgisk-franska översättningar genom att skicka era texter via e-post till oss. Vi återkommer med en offert så fort som möjligt.

Kontakt

Har ni några frågor och funderingar om er översättning till belgisk franska så tveka inte att höra av er!
Telefonnummer till våra kontor hittar ni under kontaktfliken. Givetvis går det bra att maila era frågor också.

2016-06-13T12:23:32.7035712Z
Maria Norgren
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Kontakta Maria via e‑mail
American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 42 översättare fick vi 5,0 poäng av 5 möjliga.