Flandern markerat med rött.

Flandern, markerat i rött. Vi vet skillnaderna mellan de olika nederländska språkvarianterna. Välkomna att begära en offert genom formuläret eller via e-post så återkommer vi med ett erbjudande redan idag.

Flamländska – språket och dialekten

Flamländska, även kallat flamska, är en nederländsk dialekt ur kulturell synvinkel. Men ser man det ur ett lingvisktiskt perspektiv betraktas det som ett närbesläktat språk.

Flamländskan brukar delas in i västflamländska (West-Vlams) och östflamländska (Oast-Vloams) mål.

De västflamländska målen talas i Västflandern och angränsande områden i Frankrike. De östflamländska målen talas i Östflandern och angränsande områden i Nederländerna.

Skillnader mellan nederländska dialekter

Belgisk nederländska och flamländska förväxlas ganska ofta då de endast skiljer sig måttligt från varandra men skillnader finns.

Belgisk nederländska kallas ofta för flamländska i vardagligt tal, vilket bidragit till stor förvirring om vad flamländska är. Nederländska är det officiella språket i hela Flandern och används i alla officiella sammanhang samt som lingua franca och andraspråk.

Flamländskan har ingen officiell status trots att den i likhet med limburgiskan (lokalspråket i Limburg) har ett eget skriftspråk, så talare av Flanderns lokalspråk benämns därför just nederländskspråkiga.

Vokabulär och fonetik i Flandern

I Flandern är det mer vanligt att använda sig av en artig (formell) vokabulär rent generellt än man gör i Nederländerna, där det oftast bara används när man talar till äldre.

Uttalet av bokstaven g skiljer sig stort mellan nederländskan och flamländskan. Det nederländska g:et kan ibland låta som en harkling, medan flamländskan är betydligt mer mjuk i sitt uttal. Den egentliga gränsen mellan det mjuka och det hårda g:et ligger ungefär mellan floderna Rhen och Waal.

Kontakta oss

Funderar ni över något eller vill ha mer information? Ring oss på: 08-58 09 78 77 . Vi hjälper er vidare och svarar på de frågor ni har. Varmt välkomna med ert samtal.

2018-04-23T07:15:09.0195747Z

Maria Norgren
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Female83950
customer service
American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 52 översättare fick vi 4,9 poäng av 5 möjliga.