Snabb
översättare
Kundens behov - Vårt fokus
Kundens behov - Vårt fokus

Information om auktoriserade översättningar

Translatorstämpel

Translatorstämpeln som visar att översättaren är auktoriserad av Kammarkollegiet. Behöver du en auktoriserad översättning? Klicka här för mer information och för beställning.

I Sverige innebär auktoriserad översättning att översättaren har genomfört godkänt kunskapsprov hos den svenska myndigheten Kammarkollegiet. Översättaren får då rätt att stämpla sina översättningar med en så kallad translatorstämpel som har ett unikt nummer så att det alltid går att spåra vem som utfört arbetet. Översättningen signeras dessutom på sista sidan. Kammarkollegiet auktoriserar endast språkkombinationer som är till eller från svenska så det är inte möjligt att i Sverige bli auktoriserad att översätta från exempelvis franska till engelska. Behöves en sådan översättning blir det nödvändigt att översätta från franska till svenska och sedan från svenska till engelska. Det kan låta gammaldags men så ser systemet ut.

Vilka dokument kräver auktoriserad översättning?

Den vanligaste typen av dokument som behöver auktoriserad översättning är personliga handlingar såsom betyg, körkort, personbevis och vigselbevis som ska lämnas till myndigheter. En del företag väljer också auktoriserad översättning när de översätter avtal och årsredovisningar.

Behöver jag skicka in originaldokument?

Kraven för att en auktoriserad översättning ska accepteras ser väldigt olika ut hos myndigheter i olika länder. I Sverige behövs vanligtvis inget original utan det räcker att du skickar oss en scannad kopia av dokumentet och får sedan hem en stämplad och signerad översättning med posten. I andra länder kan det krävas att originalet och översättningen fästs ihop med ett sigill och du behöver i så fall skicka in originalet till oss. Är du osäker på vilka krav som gäller i det land du ska använda översättningen i rekommenderar vi att du kontaktar dess ambassad innan du beställer.

Auktoriserad översättning i andra länder

Systemen för att bli auktoriserad översättare varierar väldigt mellan olika länder och är inte ens enhetlig inom EU. För att en svensk auktoriserad översättning ska accepteras i ett annat land krävs ibland att den kompletteras med en apostillestämpel från Notarius Publicus, som är ett internationellt system för intygande av dokuments äkthet där alla länder som skrivit under Haagkonferensen för internationell privaträtt ingår. Ska översättningen användas i ett annat land än Sverige rekommenderar vi alltid att den kompletteras med apostillestämpel eller legalisering hos ambassad.

2020-11-18T17:04:53.9541164Z
Maria Norgren
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Kontakta Maria via e‑mail
American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 42 översättare fick vi 5,0 poäng av 5 möjliga.