Belgiens och Frankrikes flaggor.

Vi erbjuder översättningar till och från belgisk franska.

Språkhistoria – belgisk franska

Belgien är indelat i de tre regionerna Flandern, Vallonien och Bryssel. Flandern ligger längst i norr med en kustlinje utmed Engelska kanalen i Nordsjön.

Vallonien ligger i söder och mittemellan dessa två finner man Bryssel med omnejd som räknas som en egen region.

De närmaste grannarna är Frankrike i väster, Nederländerna i norr, Tyskland i öster och det lilla landet Luxemburg i sydöst.

Franska i Frankrike – Franska i Belgien

Franskan som talas i Belgien är nästan identisk med franskan i Frankrike men det finns vissa skillnader i vokabulären.

Orsakerna till skillnaderna beror på:

Influenser
Vallonskan, flamländskan, tyskan och nederländskan som också är officiella språk i Belgien har satt tydliga spår i språket.

Regionalism
Faktumet att Belgien varit politiskt separerat från Frankrike i flera århundraden, minskade chanserna för att franskan på båda sidor om gränsen skulle bli enhetlig. Detta visar sig speciellt inom områden som matlagning och offentlig administration.

Räkneord

Det är skillnad på räkneord mellan Belgisk och Fransk franska. Sjuttio på belgisk franska heter septante och nonante för nittio. På franska i Frankrike heter sjuttio soixante-dix, så att säga sextio plus tio och nittio heter qautre-vingt-dix är fyra gånger tjugo plus tio. I Frankrike delar man gärna upp till exempel telefonnummer i grupper om högst två siffror så att det ska bli lättare att uttala.

Båda språken böjer ord olika efter genus och alla yrken har ett kön. Läkare (docteur), är till exempel ett maskulint ord. I Frankrike finns ingen feminin motsvarighet men i Belgien benämns yrkestitlar både i maskulin och feminin form (enligt lag sedan slutet på 80-talet).

Man kan alltså säga doctoresse i Belgien och syfta på en kvinnlig läkare, något som inte förekommer i Frankrike.

Belgisk-fransk översättningsbyrå

Våra belgisk-franska översättare är väl insatta i det moderna språkbruk som är aktuellt för den franska som talas i Belgien idag.

Samtliga översättare har belgisk franska som modersmål vilket ger er högsta tänkbara kvalitet och snabb leverans av er slutprodukt.

Erbjudande

Begär en offert för er översättning till eller från belgisk franska genom att fylla in formuläret eller bifoga era textfiler i ett mejl. Vi återkommer så fort vi kan med en specifikation och ett erbjudande få av våra konkurrenter kan matcha.

2016-07-06T09:29:14.6586859Z

Maria Norgren
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Female83950
customer service
American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 52 översättare fick vi 4,9 poäng av 5 möjliga.