Snabb
översättare
Kundens behov - Vårt fokus
Kundens behov - Vårt fokus

Wales flagga

Hos oss får ni professionell hjälp med översättning till och från walesiska/kymriska.

Översättning – walesiska/kymriska

Det walesiska språket, eller kymriska som det också kallas talas idag på tre platser runt om i världen.

Wales, där walesiskan är ett officiellt språk och i England, där kymriskan är ett minoritetsspråk är de två mest självklara.

Den tredje platsen är i Y Wladfa, en walesisk kolonin i provinsen Chubut i Argentina.

Totalt räknat finns strax över 750 000 kymrisktalande personer idag.

Språkets namn

Enligt det svenska språkrådet är benämningarna walesiska och kymriska likvärdiga. Kymriska kan vara lämpligare eftersom det tydligare anspelar på det kymriska folket, som bor i Wales.

Walesiska antyder att alla som bor i Wales talar walesiska, men det är långt ifrån sant. Kymriskan är ett keltiskt språk, som funnits på de brittiska öarna i hundratals år.

Anpassat alfabet

Det kymriska alfabetet är uppbyggt av 28 tecken. Åtta av dessa är så kallade digrafer. En digraf är två bokstäver som är sammansatta till en för att forma ett ljud.

Något som förekommer ofta i kymriskan är dubbla L, som i ordet Llawn, till exempel. Det kymriska alfabetet använder sig inte av bokstäverna k, q, x, v, och z, med undantag för några låneord.

Kymriskans uttal skiljer sig från engelska och de flesta andra europeiska språk. Den största differensen är en serie tonlösa nasala konsonanter, så som m och n.

Betoningen i en mening läggs ofta på den näst sista stavelsen. Sista stavelsen uttalas med ett lågt tonfall, för att i den sista stavelsen gå upp i ton.

Offertbegäran

Vi på översättningsbyrån Snabböversättare är väl bekanta med kymriskan och om ni vill översätta något till eller från kymriska kan vi hjälpa er. Tveka inte att kontakta oss för mer information eller begära en offert.

2016-05-27T09:55:58.6991330Z
Maria Norgren
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Kontakta Maria via e‑mail
American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 42 översättare fick vi 5,0 poäng av 5 möjliga.