Snabb
översättare
Kundens behov - Vårt fokus
Kundens behov - Vårt fokus

Serbiens flagga.

Vi erbjuder professionella översättningar till och från serbiska.

Serbisk språkhistoria

De slaviska språken är en grupp språk med många varianter. För en utomstående kan språken verka lika och vara svåra att skilja åt.

Men det finns avgörande skillnader. Översättningsbyrån Snabböversättare ger här lite information om det serbiska språket.

Sydslaviska språk

Serbiska är ett sydslaviskt språk. Bosniska och makedonska är två andra. Det finns cirka nio miljoner serbisktalande. Åtta miljoner av dessa bor i det forna Jugoslavien.

I Serbien och Bosnien-Hercegovina är serbiska officiellt språk. I flera angränsande länder är det ett erkänt minoritetsspråk.

Serbiskan ligger språkligt nära nedanstående språk:

De som talar och skriver dessa språk förstår varandra väl.

Olika alfabet

Redan 1818 fanns ett kyrilliskt-serbiskt alfabet. Några år därefter, 1835, hade ett latinskt-serbiskt alfabet utvecklats. Båda alfabeten används i Serbien idag. Det kyrilliska alfabetet används oftare i officiella sammanhang och det latinska brukas mer i den privata sektorn.

Serbokroatiska

Från 50-talet fram till början på 90-talet benämndes dessa språk som serbokroatiska. Men därefter har språken särskiljt sig från varandra på olika sätt.

Det som skiljer serbiskan från de övriga språken är olikheter i fonetik, alltså uttal av ord. Där en kroat säger porculan om porslin, säger en serb porcelan; U utbyts ofta mot E i de två språken. Bokstäverna H och V har ett liknande förhållande, där en serb säger duvan om tobak och en bosnier eller kroat säger duhan.

Kontakta oss

Översättningar till eller från serbiska kräver onekligen stor kunskap om inte bara serbiskan som språk, utan även de språk som ligger nära serbiskan.

Det är en kunskap vi på översättningsbyrån Snabböversättare har och kan erbjuda våra kunder. Har ni frågor om översättningar till eller från serbiska, tveka inte att kontakta oss för mer information. Varmt välkomna att höra av er redan i dag!

2016-07-11T11:07:28.3154327Z
Maria Norgren
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Kontakta Maria via e‑mail

Även i dessa svåra tider med covid-19 står vi klara att utföra era översättningar på ett ansvarsfullt sätt. Vi finns tillgängliga per 08-58 09 78 77 och e-post.

American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 42 översättare fick vi 5,0 poäng av 5 möjliga.