Snabb
översättare
Kundens behov - Vårt fokus
Kundens behov - Vårt fokus

Översättning till de samiska språken

Samernas flagga.

Kontakta oss för översättningar till eller från samiska.

Samiska är en grupp språk som talas av cirka 50 000 personer, främst i Nordkalotten. Det är en geografisk plats som sträcker sig genom Norges, Sveriges, Finlands och Rysslands norra delar.

Att tala om samiskan som ett språk är egentligen problematiskt eftersom samiskan består av ett tiotal dialekter. Dialekter som skulle kunna klassas som egna språk.

Språk och dialekter

Nordsamiskan och sydsamiskan är exempelvis jämförbara med isländska och svenska. En som talar nordsamiska har därför svårt att kommunicera med den som talar sydsamiska.

Samiskan har inte heller ett gemensamt skriftspråk. Trots det går språkvarianterna under benämningen samiska och är idag ett officiellt minoritetsspråk i Sverige.

Ursamiska

Det sägs att ursamiskan föddes för 4 000 år sedan i centrala Ryssland, vid floderna Volga och Okas stränder. När folket som bodde där började vandra västerut kom de i kontakt med flera andra språk och den moderna samiskan bär idag med sig tydliga spår från olika språkgrupper.

Man hittar låneord från baltiska och uriranska som talas i Iran och Afghanistan. Ordet för ren, boazu är ett exempel på låneord från uriranska.

Samiska uttryck

I nordsamiskan finns väldigt specifika ord och uttryck för natur och renskötsel då det ligger nära samernas vardagliga liv:

Vi på översättningsbyrån Snabböversättare har den kompetens som krävs för att tillgodose våra kunders behov när det kommer till översättning till eller från samiska.

Ring oss

Har ni några frågor om översättning till eller från samiska får ni gärna kontakta oss för mer information. Vi berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa er på bästa sätt.

2016-12-21T07:50:02.1404934Z
Maria Norgren
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Kontakta Maria via e‑mail
American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 42 översättare fick vi 5,0 poäng av 5 möjliga.