Undertecknande av dokument.

Vi på Snabböversättare hjälper Er göra affärer på koreanska.

Språkhistoria – koreanska

Koreanskan är ett språk på frammarsch och vi på översättningsbyrån Snabböversättare har de översättare ni behöver!

Språket går framåt både i kultur- och affärsvärlden. På kulturfronten syns ett ökat intresse i väst för fenomen som kallas K-drama och K-pop.

K-drama avser dramafilmer som produceras i Sydkorea och K-pop är sydkoreansk popmusik. Rapparen PSY, med sin låt Gangnam style är ett bra exempel på K-pop. Han har en och en halv miljard visningar på Youtube.

På affärssidan expanderar ständigt Sydkoreas it-sektor. Många it-företag, exempelvis Samsung, är idag baserade i Seoul, Sydkoreas huvudstad. Expansionen märks bland annat genom en starkt ökande trend i USA att invånare som inte är av koreanskt ursprung studerar koreanska.

Altaiskt språk – isolatspråk

Men vad är koreanska för språk? Vissa menar att det är ett altaiskt språk, alltså besläktat med till exempel mongolspråken. Andra menar att koreanskan är ett isolatspråk – ett språk som uppstått fritt från en övergripande språkfamilj – som den altaiska eller semitiska.

Alfabetet i Syd- och Nordkorea kallas Hanju. Hanju skrivs inte i följd så som det latinska alfabetet, utan i block. Ett latinskt språk skulle till exempel skriva ”ett”, alltså tre bokstäver i följd som i kombination skapar mening. På koreanska skrivs ”ett” 한.

Tecknet kan se ut som en enda bokstav, men det är en kombination av tre separata bokstäver: ㅎ, ㅏ och ㄴ vilka placeras i ett block för att bilda ordet ”ett”, eller han, som det heter på koreanska.

Visa respekt med hjälp av språket

Artighetsuttryck är en viktig del i koreanskan. När man skriver en text på koreanska bör man ha i åtanke vilken relation man som författare har till sin målgrupp.

Om en ung person skriver ett brev till sin far till exempel, böjs verb och substantiv på ett sätt som uttrycker vördnad inför faderns högre status. Verbet ”att motta” skrivs i vanliga fall batda (받다) och i de fall man tilltalar en person av högre status badeusida (받으시다).

Offert

Behöver ni hjälp med att översätta en text till eller från koreanska? Skicka in er text via e-post eller fyll i formuläret för att få en offert.

2016-07-08T08:30:06.9782441Z

Maria Norgren
Vill ni veta mer?

Vår projektledare besvarar gärna era frågor.

Female83950
customer service
American Translators Association LogoLogo för EUATC och VViNProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo
Professionella översättare föredrar oss. Snabböversättare är en företagsmedlem av ProZ, en internationell förening av översättare. Av 52 översättare fick vi 4,9 poäng av 5 möjliga.